Stone India Pale Ale

Stone IPA er ratet 100/100 hos Ratebeer, og er p.t. på 5. plass på topplisten for denne ølstilen. 6,9% alkohol, 77 IBU. Den ble brygget for første gang i 1997 og jeg tror ikke jeg tar det for langt hvis jeg hevder at dette er blitt en mal for ølstilen.

Kort om utseende: Orange med en stor og tett skumtopp. Den ser veldig innbydende ut.

Masse sitrus, appelsin og grapefrukt i aromaen sammen med furu og litt karamell. Noe gress også.

Smaken følger opp aromaen med noe sitrus og mye grapefrukt, balansert med smak av furu og karamell. En bitter IPA, men veldig vellaget og balansert. Ganske lettdrikkelig, men det er samtidig mye som skjer i munnen. Fyldig munnfølelse.

Hadde trodd at denne var mer ekstrem. (Gjelder egentlig veldig mange Stone øl. De er veldig balansert og plassert seg godt innenfor rammene av de ulike ølstilene.)

Kjøpt på Whole Foods Market i New York, tatt med hjem og drukket to måneder før “best before”-datoen.

8/10

Advertisements
This entry was posted in Omtaler av øl, Stone Brewing and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Stone India Pale Ale

  1. larsga says:

    Det er riktig at Stone IPA har vært med på å definere kategorien amerikansk IPA, ja, og der har du også forklaringen på at ølet nå 15 år etter lanseringen ikke fremstår som ekstremt lenger.

    Stone IPA (og en del andre øl) var temmelig ekstreme da de kom, men siden har normalen flyttet seg. Vi smakte på Stone Ruination IPA og Double Bastard tilbake i 2003, og den gangen var det voldsomme saker. Husker jeg serverte Double Bastard til en gruppe i jobbsammenheng som ble bokstavelig talt målløse en stund. Nesten ti år senere snakker mange av dem om den opplevelsen ennå.

    I dag ville ikke det skjedd. Double Bastard er jo ganske like mange av de kraftige norske double IPA-ene og dermed temmelig normal i dag. Men akkurat de ølene er jo nettopp inspirert av Stone-øl og lignende, og dermed…

  2. Du har nok helt rett i at Stone IPA var ekstrem når den kom, at den så ble toneangivende og nå er “en av mange”. Fortsatt god da…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s