Stone 16th Anniversary IPA

Hvert år slipper Stone Brewing jubileumsøl for å feire sin eksistens. En av disse er i år denne doble IPAen på 10%, brygget med bl.a rugmalt, sitronolje og urten sitron verbena. Humlen som er brukt er blant annet Calypso og Amarillo samt en håndfull andre humletyper som Stone ikke vil oppgi.

I glasset er den klar, rubinrød og med et tett hvitt skum som varer lenge. En veldig pen øl.

I aromaen kjenner jeg masse frukt, sødme og bitterhet. Først og fremst preges aromaen av sitrus, mandarin, grapefrukt og furunål. Men det er også et visst krydderpreg i aromaen. Den lukter veldig fersk. (Ølen ble sluppet 13. august.) Samtidig kjenenr man på aromaen at dette er en velbalansert øl med en del maltsødme. Men det er altså aromaen av tykk, søt, fruktig og samtidig bitter “juice” som dominerer

Den smaker først og framst humle. Det er smak av sitrusfrukt, mandarin og mynte som er balansert opp av søt malt. Den har et tydelig karamellpreg fra malten og en bitterhet som sitter i lenge.

Det er en ‘stor’ øl hvor bitterheten kjennes godt, samtidig som den er nokså søt med utpreget smak av sitrus og bitter humle. Om ikke lettdrikkelig så går den fint ned (obs. 10% alkohol)

Selv drakk jeg en bomber (0,65l) alene på relativt kort tid.

Stone forsøker å gjøre nye ting med sine jubileums-øl og klarer det også med denne uten at det går på bekostning av smaksbalansen og ‘drinkability’.

Veldig god, men når ikke helt opp til jubileumsutgaven av Ruination IPA som Stone også slapp i sommer.

Karakter 8/10

Kjøpt på Whole Foods Market, New York.

Stone 16th Annivarsary IPA kommer faktisk på desemberslippet til Systembolaget. 2160 flasker legges ut for salg så man må være relativt rask på labben.

Advertisements
This entry was posted in Omtaler av øl, Stone Brewing and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s