Orval

Orval må være en av verdens mest kjente kvalitetsøl. Et ekte trappistøl brygget i klosteret Abbaye Notre-Dame d’Orval i Gaumeområdet i Belgia. Klosteret begynte å selge sitt øl for å finansiere oppussing av klosteret allerede i 1932 og var først ute av alle Trappist-bryggeriene med å distribuere øl til hele Belgia.

Ølet skiller seg litt fra de andre Trappistølene ved å være langt lettere enn tradisjonelle doble og ‘quadruple’ trappist øl.

I glasset danner det seg et stort og tykt skum med store bobler som etterhvert slår seg til ro som en nydelig fingerbred skumtopp. Mørk orange farge. Tar seg godt ut i glasset!

Aromaen er lett syrlig (fra brettanomyces-gjæren) med appelsinskall, epler og humletoner.

Smak: Appelsintoner, eplecideraktig, syrlig. Kompleks, men subtil og homogen. Sammensatt smaksprofil av blanding av lett bitterhet fra humle, syrlige epler, tørrhet og fruktig sødme. Smakene nærmest fordamper i munnen før de alt kommer tilbake igjen i en veldig avhengighetsskapende avslutning. Det er en del karbonering her og det er en veldig forfriskende og på noen måter “lett” øl, samtidig som den er kompleks.

Farlig nære tiern.

Orval brygges med brettanomyces-gjær og vil utvikle seg en del ved lagring. Dette var en relativt fersk flaske (8 måneder). Jeg har flere i kjelleren for lagring.

9/10

Advertisements
This entry was posted in Omtaler av øl, Orval and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Orval

  1. Pingback: Green Flash Brewing Rayon Vert | Ale, Porter & Stout

  2. Pingback: Mikkeller Årh Hvad?! | Ale, Porter & Stout

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s