Green Flash Brewing Rayon Vert

En av mange trender i dagens ølverden er å blande amerikansk humle med en maltprofil og gjær mest kjent fra belgiske øl. I Norge har Nøgne Ø gjort India Saison sammen med New Zealandske Bridge Road Brewers. Andre eksempler er Stone Brewing Cali-Belgique, Flying Dog Raging Bitch Belgian-style IPA, Green Flash Brewing Le Freak og Brasserie d’Achouffe Houblon Chouffe Dobbelen IPA Tripel.

Rayon Vert er i følge flasken en Belgian style pale ale. Det er en øl brygget med tradisjonelle malttyper tilsatt gode doser med amerikansk humle og flaskemodnet/gjæret med Brettanomyces gjær.

Brettanomyces blir ofte kalt villgjær da den er vanskelig å kontrollere og man har lenge forsøkt å holde en unna ølene sine. Men faktisk så har brettanomyces og beslektede gjærtyper vært en vanlig ingrediens i øl før sanitering av bryggeriutstyr ble vanlig. I dag brukes brettanomyces i ulike øltyper for å tilsette en syrlig, jordlig og fruktig preg.

Rayon VertØlen oppfører seg som en typisk brett-øl med tett og høy skumkrone med massevis av små bobler. Grumsete orange farge.

Frisk og lett sur aroma av itrus og grapefrukt sammen med den syrlige og lett gjenkjennelige aromaen fra villgjær. Minner litt om Orval (som vel er hensikten med denne ølen).

Smak av sitrus, gress, blomstereng, furunål og litt honningaktig sødme. Fin, syrlig, nesten sur brettanomyces karakter.

Litt lett (og tynn) munnfølelse, men det kler egentlig en frisk og godt karbonert øl som denne.

Ettersmaken er lett bitter, syrlig og tørr.

Frisk og tørr øl, men mangler er litt “grov” sammenlignet med Orval. Mangler litt eleganse, men dette er en nydelig øl man kan drikke mye av. Særlig om sommeren.

8/10

Kjøpt på septemberslippet på Vinmonopolet i Vika.

Advertisements
This entry was posted in Green Flash Brewing, Omtaler av øl and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s