Nøgne Ø Special Holiday Ale 2013

Opprinnelig et samarbeidsbrygg mellom Nøgne Ø, Stone Brewing og Jolly Pumpkin. Jeg tror dette er tredje gangen Nøgne Ø brygger dette ølet, som opprinnelig ble brygget hos Stone Brewing i 2008. I tillegg så har Jolly Pumpkin brygget dette.

Ølet er tilsatt noen spesialingredienser: Einer fra Norge, salvie fra California og kastanjer fra Michigan.

Special_Holiday_AleMørk brun, nesten sort øl med et pent rødskjær i. Skumkronen er lys mokkafarvet, to fingerbredder høy av små bobler og ligger som et nydelig lokk over ølen i lang tid. Veldig pen øl!

Aroma av søt malt, karamell, brunt sukker, nøtter og einebær. Det er en del krydder i aromaen og i følge flasken så er det både karve og rugmalt i ølet. Aromamessig så skiller den seg ikke veldig ut fra mange andre norsk juleøl du finner på Vinmonopolet.

Ølet smaker søtt med en lett brent karakter. Det er mye smak av nøtter, rugbrød, og karamell. Av spesialingrediensene i dette ølet så er det kastanjer og særlig einer som setter sitter preg på ølet. Veldig nøtteaktig smak, med et tydelig krydderpreg og så har den det bitre, røykaktige og medisinske preget fra einene. Fyldig munnfølelse samtidig som den er lettdrikkelig. Havren bidrar med en fin fyldig munnfølelse og rugmalten gir et fint krydret preg og smak av rugbrød. Fin kompleksitet samtidig som smakene harmonerer godt sammen. Lettdrikkelig til å være en jule-, eller vinterøl med 8,5% alkoholvolum.

Ingen smak av alkoholen, men man kjenner at den varmer litt nedover halsen, noe som passer for en slik sesongøl.

En del bitterhet i avslutningen med tydelig smak av einer og lakris.

Som God Jul så er dette en øl som lagres veldig godt. Jeg har tidligere utgaver av denne i kjelleren og håper å kunne komme tilbake til hvordan denne smaker etter noen år i kjelleren.

Tilgjengelig på Vinmonopolet fra 1. November

8,5% alkoholvolum

8/10

Vareprøve fra Nøgne Ø.

Advertisements
This entry was posted in Nøgne Ø, Omtaler av øl and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Nøgne Ø Special Holiday Ale 2013

  1. Haffy says:

    Dette er muligens min “all-time” juleøl favoritt! Stone sin variant var meget god, Jolly sin var kjempespennende og utrolig forfriskende, men Nøgne sin er norsk juleøl på sitt beste…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s