Haandbryggeriet Odin’s Tipple Barrel Aged (Eikefat lagret)

Odin’s Tipple er Haandbryggeriets sterkeste øl og en av landets beste imperial stout (synes jeg). Haandbryggeriet har lyktes veldig godt med fatlagring tidligere, særlig med sin Akevitt porter og jeg tror at en fatlagret utgave av Odin’s Tipple er noe flere enn undertegnede har ønsket seg og ventet på. Og i vår var den plutselig å finne i vinmonopolets hyller. Som den vanlige Odin’s Tipple har denne 11% alkoholvolum.

Hva har så fatlagringen gjort med Odin?

Odin barrelDen fatlagrede utgaven ser ut som en Imperial Stout skal se ut: Helt sort, som motorolje i glasset med en smal mokkafarvet skumkrone.

Aroma av espresso, mørk sjokolade, trekull, – tonnevis med brent malt her tydeligvis. Det lukter eik- og trevirke, rødvin og noe overraskende en ganske markant syrlighet.

Med en gang jeg smaker på ølen så kjenner man at denne har blitt sur! Og det var nok ikke Haandbryggeriets intensjon. Denne ølen er tydelig infisert.

Men den er langt fra udrikkelig.

Ølet er nokså kraftig karbonert, og gir en herlig sprudlende munnfølelse. Smaken er først og fremst sur og denne surhet maskerer nok en del andre aspekter ved ølen. Men til tross for infeksjonen så er smakene av brent malt, espresso, syrlige kirsebær, mørk sjokolade, rødvin og lakris tydelige.

Det er sjelden en infisert øl har smakt såpass godt. Infeksjonen har gjort at dette tunge og kraftige ølet på 11% sprudler i munnen og resultatet er en veldig lettdrikkelig, i hvert fall om man har sansen for sure og syrlige øl.

Den ligner på Surpomp som er å få på noen ølsteder i Oslo. Surpomp er visstnok Nissefar lagret og tilsatt bakterier som gjør ølet surt. Fatlagret Nissefar er tilgjengelig på enkelte ølsteder nå. Kanskje Surpomp opprinnelig er Haandbryggeriets første forsøk på Fatlagret Nissefar, som så endte opp som en sur stout? Resultatet til slutt ble uansett et relativt velsmakende og interessant øl.

Jeg håper Haandbryggeriet fatlagrer Odin’s Tipple en gang til. Heldigvis har ikke infeksjonen gjort ølen udrikkelig, men jeg skulle ha smakt en fatlagret Odin uten denne infeksjonen.

Allikevel en god øl.

På flasken står det best før 2023, men om du har en slik stående så vil jeg anbefale deg å drikke den så fort som mulig. Denne vil sannsynligvis bare bli surere og surere.

7/10

Sansynligvis var ikke ølen sur når ølen var helt ny. Noen som smakte den “fersk” og kan kommentere?

This entry was posted in Haandbryggeriet, Omtaler av øl and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Haandbryggeriet Odin’s Tipple Barrel Aged (Eikefat lagret)

  1. Odin Strand says:

    Morsomt at denne ølen har utviklet seg såpass mye. Jeg smakte den når den var relativt nyflasket og skrev om det her http://overgjaeret.blogspot.no/2013/05/haandbryggeriet-odins-tipple-barrel.html.

  2. Pingback: INFEKSJONSFARE!! | Godt i glasset

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s