Nøgne Ø/Bridge Road Brewers Aurora Australis

Denne ølen er et samarbeidsbrygg mellom Nøgne og og australske Bridge Road Brewers. Bridge Road brygget en belgisk quadruple som og la den på brukte rødvinsfat av eik som så ble fraktet på båt til Norge og flasket i grimstad av Nøgne Ø. Samtidig brygget Nøgne Ø søsterølet Aurora Borealis, også dette en quadruple som ble lagret akevittfat og sendt til Australia for flasking.

Etter åpning av flasking så smågusher denne litt, dvs. skummet stiger opp av flasken. Også etter at jeg har helt ølet i galsset fortsetter skumtoppen å vokse. Sannsynligvis er det bakterier i tønnene som har fått ganske ideele arbeidsforhold på båtfrakten med skvulping og tilførsel av oksygen kombinert med varierende tempraturer.

Aurora AustralisMørk colafarvet øl, men en stor og tett lys mokkafarvet skumtopp.

Aroma av toffe, karamell, nøtter, rosin og fiken. Lagringen av rødvinen har også satt tydelig spor med aroma av både treverk og rødvin. Et hint av alkohol er det også her.

Søt smak av cola, karamell, nøtter og tørket frukt. Den her vinøs med et tydelig rødvin- og eikfatpreg og en oud bruin-aktig syrlighet (tenkt Rodenbach Grand Cru og Duchesse de Bourgogne). Avslutningen er søt, nokså tanninrik og litt alkoholisk.

Jeg smakte også denne fersk og da var den betydelig søtere. Nå er den tørrere og har fått en et fint syrlig preg. Den er veldig lettdrikkelig til å ha 11% alkoholvolum.

Dette er en meget god øl nå som har endret seg en del siden den var fersk, men som på ingen måte er noe dårligere enn den var.

Den milde syrlighet kommer sannsynligvis fra lactobacillus og pediococcus bakterier som har infisert ølet som har plasket rundt i trefatene under båtfrakten fra Australia til Norge. Med lagring på flaske så har disse bakteriene senket ph-verdien og tørket ut ølen.

Nøgne Ø har visstnok trukket tilbake de resterende flaskene av denne på grunn av problemer med såkalt “gushing”, men det er ingen grunn til å ikke drikke denne nå.

8.5/10

Oppfølging 11 måneder senere (26.10.2014):

Ølen har fått utviklet sett videre på flaske. Den har blitt surere og mye av sødmen den hadde for et år siden er borte. Fortsatt smaker den av colasirurp, honning, rosiner og dadler, men surheten har tatt over og maskere mange av de gode quadruple-smakene.

Skulle jeg gitt karakter vill den fått 6,5.

 

 

Advertisements
This entry was posted in Nøgne Ø, Omtaler av øl and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s