Original Ritterguts Gose

Dette er en øl jeg har hatt lyst til å prøve lenge og på senhøsten i fjor begynte den å dukke opp på norske utesteder og i butikker.

Gose er en hveteøl krydret med salt og koriander og er dermed en tradisjonell tysk øl som ikke følger renhetsloven. Etter koking tilsettes vørteren melkesyrebakterien lactobacillus som gjør ølen sur. Opprinnelig kommer ølen fra Goslar og var en populær ølstil allerede på 1700-tallet . Etter andre verdenskrig  var ølstilen nesten borte, men enkeltpersoner holdt liv i ølstilen, og på 80-tallet brygget igjen et større tysk bryggeri, Gose.

De siste par årene blitt en økt interesse for Gose (sammen med bl.a Berliner Weisse) bla. amerikanske Westbrook brygger i dag en Gose, men Ritterguts Gose sies å være det nærmeste man kommer en tradisjonell Gose i dag.

Ritterguts GoseTåkete, gyllen pilsfarget øl. Overraskende liten skumkrone som raskt legger seg.

Ingen intens aroma. Det er noe sødme og lukt av hvetemalt, men fremfor alt så er det en syrlig aroma av yoghurt og sitron som dominerer, med et hint av salt sjø.

Nokså mild i smaken og. Det smaker sitron og lyst brød med et hint av yoghurt, koriander og salt. Smaken minner om en wit, med hvete og koriander før syrligheten tar over med smak av sitron og sjøvann. Det er også mulig å se på denne ølen som en gueuze “light”. Den har mindre syre, ingen typisk smak av villgjær og langt mindre karbonering enn en gueuze.

Original Ritterguts Gose er forfriskende og lettdrikkelig samtidig som den har mye smak og lavt alkoholinnhold (4,2%). En type øl man bør ha hjemme og som passer utmerket til sjømat(særlig med lime eller sitron i eller til retten) og kanskje spesielt Ceviche. Og det beste er at denne er å få kjøpt i matbutikker i Norge nå! (den kommer også på Systembolaget fra 1. mars)

Fås bl.a på Meny-butikker og Roma-brusutsalg og koster rundt 45 kroner.

7/10

Advertisements
This entry was posted in Brauhaus Hartmannsdorf, Omtaler av øl and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Original Ritterguts Gose

  1. Lars von Hapen says:

    Deilig øl og det er Mjød Engros som tar den inn fra Leipzig til Norge

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s